top of page

Skötselråd för snittblommor
Av BloomspourMoi

 

Hantera dina snittblommor som ett proffs! Små, enkla saker gör faktiskt en himla stor skillnad! Så här kommer några knep från BloomspourMoi.
När du får hem en bukett från mig är den alltid vattenpackad, den är "blöt om fötterna" vilket gör att blommorna inte behöver snittas om det första ni gör, detta kräver dock att blommorna kommer i vasen snabbt och att den inte, som exempel, hamnar på diskbänken medans vasen fylls upp. Genom att följa nedan råd så kommer ni snabbt märka skillnad på hållbarheten för era framtida snittblommor, om ni inte redan gör allt förstås!

 

Kallt vatten 
Nu för tiden är blommorna odlade för att dricka kallt vatten. Minst varannan dag bör du diska ur vasen och fylla på med nytt kallt vatten. Se till att det aldrig ligger blad under vattenytan.

 

Färsk snittyta

Ge blommorna ett nytt, diagonalt snitt med en ren, vass kniv precis innan du sätter ned de i vattnet igen. Snittytorna börjar torka direkt efter snittet så därför vill du göra det precis innan de hamnar i vattnet igen. Har blommorna varit utan vatten i mer än någon minut så bör du snitta om de igen. Undvik att klippa blommorna med sax. Snittytan börjar täppas igen av bakterier efter bara någon dag, vilket gör det svårt för blommorna att dricka tillräckligt med vatten i längden. Det här är varför det är så viktigt att snitta om regelbundet. 
 

Blommornas vasliv 
Eftersom blommor är levande ting så beror vaslivet på många faktorer. Köper du en bunt med samma sorts blommor så står de sannolikt lika länge, medans om du köper en blandad bukett varierar livslängden. Om du märker att en blomma har tröttnat är det viktigt att plocka ut den ur buketten direkt annars påskyndas bakterietillväxten i vattnet, vilket förkortar vaslivet för resten av blommorna. Den lilla trötta blomman kan ju dock fortfarande vara ganska fin så sätt den då i en egen liten vas. Du kan ju passa på att arrangera om blommorna i buketten själva då också!

Placering 
Blommorna trivs som bäst där det är svalt så undvik att ställa de vid ett element och i direkt solljus eller vid ljusen. Fruktskålen vill man inte heller ställa buketten bredvid, hur fint det än kan vara. Det är nämligen så att en del frukter som tex banan, äpple och kiwi utsöndrar etylengas. Etylengas påskyndar utvecklingen hos blommor vilket gör att de kommer sloka tidigare. 

Rätt vas 
Något som visserligen inte förlänger vaslivet, men gör skillnad visuellt! Att välja en passande vas gör otroligt mycket för buketten. En tumregel är att höjden på vasen ska vara en tredjedel av bukettens höjd. Om vasen är för bred är ett tips att korta ned buketten något, då fyller den bättre ut öppningen.

Tack för att du ville läsa mina tips! Följer du dessa råd så har du gett blommorna goda förutsättningar för ett så långt vasliv som möjligt!

i n s t a g r a m

@bloomspourmoi

bottom of page